Curiozitatea săptămânii – Sabamiki


Sabamiki: cuvântul de origine japoneză înseamnă „copac cu trunchiul despicat“, iar în bonsai reprezintă o tehnică de prelucrare a trunchiului, la fel ca și în cazul obținerii de shari sau jin. În general, această procedură se aplică la conifere și foioase, și mai puțin la arborii tropicali sau subtropicali.

Tehnica sabamiki este folosită atât pentru a face un bonsai să arate mai bătrân decât este în realitate, cât și pentru a pune în evidență silueta trunchiului. De obicei, acesta este lucrat în timpul verii, pentru a permite părților de trunchi despicate să sece mai repede. Protejarea împotriva mucegaiului a părților lucrate se face în fiecare an cu ajutorul substanțelor protective, iar în ceea ce privește nuanțele folosite, de cele mai multe ori, se folosesc culori mai închise pentru a accentua imaginea de profunzime sau crearea de scorburi. Ramurile moarte transformate în jin sunt acoperite cu alb.

Toate cele trei posibilități de modelare a lemnului sec (shari), a trunchiului (sabamiki) sau a ramurilor (jin) pot fi combinate împreună, obținându-se astfel un bonsai complex, capabil să oglindească, la scară redusă, lupta pentru supraviețuire și puterea de a merge înainte în ciuda condițiilor nefavorabile la care este supus.

hiryuen.com
Frasin¹
bonsaibark.com
Picea abis²

Sursă foto:

¹ hiryuen.com

² bonsaibark.com

Reclame

Un gând despre &8222;Curiozitatea săptămânii – Sabamiki&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s