Chokkan – stilul vertical formal

chokkan


Stilul vertical formal, chemat Chokkan de către japonezi, este unul dintre cele mai rare și greu de obținut stiluri bonsai. Acest lucru se datorează în mare parte perfecțiunii pe care trebuie să o atingă bonsaiul, un trunchi drept, ramuri simetrice și bine dispuse de-a lungul trunchiului. O analiză detaliată ne permite să deosebim principale caracteristici ale acestui stil.

goshin-by-john-naka-bonsai-forest-for-grandchildren-4
Pădurea Goshin

Plecând de la nivelul solului, rădăcinile de suprafață (nebari) trebuie să fie bine distribuite de jur-împrejurul trunchiului, dându-i bonsaiului o senzație de stabilitate și dominanță. Totodată, grosimea trunchiului la acest nivel este foarte importantă pentru că ajută la crearea unui sens de echilibru. Prima ramură pe care o întâlnim mergând înspre vârf este ramura cea mai importantă. Aceasta trebuie să fie cea mai groasă dintre toate și totodată cea mai lungă, poziționată lateral, fie în dreapta, fie în stânga. Poziția ideală a primei ramuri este la circa 1/3 din înălțimea copacului, iar grosimea de aprox. 1/4 din diametrul trunchiului.

A doua ramură, aflată la aprox 1/3 între prima ramură și vârful copacului, trebuie să fie mai subțire decât prima și poziționată pe partea opusă comparativ cu aceasta astfel încât să creeze o imagine de echilibru. A treia ramură este cea care creează profunditate bonsaiului și trebuie poziționată în spate. Este o ramură mai subțire și mai scurtă decât celelalte două, însă mult mai ramificată, astfel încât să umple golul format în spatele copacului. Mergând înspre vârf, celelalte ramuri devin tot mai subțiri și mai scurte și totodată mai apropiate una de cealaltă.

bald_cypress_1987-2007
Cypress (wikipedia.com)

Printre speciile recomandate pentru stilul Chokkan se numără bradul, arțarul, fagul, ulmul, pinul, zelkova, cedrul, cryptomeria (cedrul japonez), zada etc. Pentru a lucra un bonsai în stilul vertical formal ar trebui început fie cu plante tinere ce au deja un trunchi drept, fie prin marcotaj aerian, pornind de la o ramură bine ramificată. În ceea ce privește forma vaselor, cele mai folosite sunt cele rotunde, ovale sau rectangulare.

WP_20160508_14_15_13_Pro
Taxus baccata

Așa cum spuneam mai sus, stilul Chokkan în formă pură este foarte dificil de obținut. Structurarea ramurilor conform indicațiilor date de către japonezi este foarte greu de realizat; majoritatea bonsailor lucrați în acest stil nu urmăresc îndeaproape canoanele japoneze. Bonsaii lucrați în stil vertical formal sunt destul de rari la expoziții, iar de cele mai multe ori reprezintă interpretări sau variante ale acestui stil. Tocmai de aceea bonsaii în stil Chokkan sunt foarte bine cotați, iar exemplarele bine lucrate valorează o întreagă avere.

WP_20160521_15_39_42_Pro
Pin

*Aici puteți viziona un material în limba engleză despre cum se lucrează un bonsai în stil Chokkan.

Reclame

2 gânduri despre &8222;Chokkan – stilul vertical formal&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s