Serissa

Familia: Rubiaceae

Genul: Serissa

Specii: Serissa foetida (jaonica), Serissa foetida (japonica) variegata

Serissa este un arbust din familia Rubiaceae originar din China, India și Japonia. Numele foetida a fost atribuit datorită mirosului înțepător emanat de rădăcini și de scoarța acestui arbust. Exista două specii principale de Serissa:

  • Serissa foetida se caracterizează prin frunze de dimensiuni mici și ovale și flori albe ce înfloresc în toiul verii. Este specia de Serissa cea mai răspândită, fiind cultivată foarte mult în Japonia.
  • Serissa foetida variegata se deosebește de cea „normală” prin coloritul frunzelor și mărimea florilor. Frunzele acestei specii au marginile galbene, iar florile sunt mult mai mari comparativ cu Serissa foetida. În momentul în care înflorește se formează un mix de flori albe și frunze colorate în verde și galben.

Expunerea

Atunci când vorbim despre Serissa ca bonsai trebuie să avem în vedere locul de proveniență a acestui arbust. Fiind o plantă din Orientul Îndepărtat, are nevoie de anumite condiții pentru a face față climei din Europa. Așadar, din luna mai și până în luna septembrie, Serissa poate fi poziționată afară, într-un loc semi-umbros. Pe timpul iernii vom așeza bonsaiul într-un loc luminos, unde temperatura nu scade sub 15 grade Celsius.

bonsai-tree-mame-serissa-variegata-round-goldfish-bonsai-pot-bonsai-warehouse-c-front
Serissa foetida variegata – mame bonsai

Udarea

Serissa iubește umiditatea, în special pe timpul verii. Ca și regulă generală, și acest bonsai, ca marea majoritate, trebuie udat atunci când observăm că stratul superior de pământ este uscat. Când este foarte cald putem pulveriza frunzele cu apă, de obicei dimineața (nu trebuie să pulverizăm în momentul în care înflorește pentru că am putea distruge florile). Pe timpul iernii, când bonsaiul îl poziționăm în interior, este bine ca vasul să fie așezat pe un strat de argilă pe care îl vom umezi din când în când pentru a crea umiditatea de care are nevoie planta. Indiferent de anotimp, trebuie să avem grijă ca drenajul pământului din vas să fie foarte bun pentru că altfel rădăcinile ar putea putrezi și ar putea provoca moartea bonsaiului.

Tăierea ramurilor

Ținând cont de faptul că este o esență ce își păstrează frunzele tot timpul anului, menționăm că tăierea ramurilor se face în funcție de momentul înfloririi. Așadar, înainte de a face flori (aprilie-mai) putem elimina ramurile și creșterile inutile pentru a păstra forma bonsaiului. În lunile de vară vom permite arborelui să crească liber și să înflorească, ca mai apoi, la sfârșitul verii să intervenim pentru a corecta creșterile și a readuce bonsaiul la forma inițială.

Replantarea

Replantarea se face în linii mari primăvara, în aprilie-mai, înainte de a înflori. De obicei se elimina circa 50% din stratul vechi de pământ, se taie o parte din rădăcini și se repoziționează în vas, adăugând un amestec de pământ și akadama. Schimbarea solului se recomandă odată la 2-3 ani pentru exemplarele tinere și mai rar la cele mai vechi.

hqdefault
Serissa foetida – Nigel Saunders

Aplicarea de îngrășământ

Ca și regula generală, îngrășământul ajută planta în lunile de primăvara (din martie până în mai) și toamna (din septembrie până în octombrie). Îngrășământul folosit primăvara este mai bogat în azot, iar toamna folosim mai mult fosfor și potasiu. Suspendăm orice fel de îngrășământ pe perioada lunilor de vară sau dacă bonsaiul este suferind sau abia replantat.

Legarea cu sârmă

Sârma nu este foarte mult folosită în cazul Serissei deoarece ramurile sunt destul de fragile, și scoarța este foarte delicată, iar cicatricile cauzate de sârmă rămân vizibile pentru mult timp. Totuși, dacă vrem să dăm formă bonsaiului cu ajutorul sârmei (de aluminiu) vom lega primăvara doar ramurile mai groase, iar toamna o vom înlătura. Dacă nu am obținut rezultatul dorit, vom repeta procesul și anul succesiv.

bonsai-tree-mame-serissa-variegata-round-goldfish-bonsai-pot-bonsai-warehouse-front
Serissa foetida variegata 

Reproducerea

Cel mai ușor mod de a obține noi exemplare de Serissa este prin înrădăcinare. Rămurele tăiate primăvara le putem așeza într-un vas cu nisip și pământ în mod egal, iar șansele ca acestea să formeze rădăcini sunt foarte mari.

Dăunători

Serissa este sensibilă la dăunătorii de origine animală precum paiajenul roșu, acarieni, xilofagi și melci, dar și la mucegaiuri ce pot afecta aparatul radical. Se recomandă stropirea preventivă cu insecticid, primăvara.

1-serissa-phoetida-il-moro
Serissa foetida – bonsai premiat la Giareda 2016 (Giacinto Andrioli)

Concluzii – Azaleea ca bonsai

Serissa ca și bonsai, cel puțin pe Bătrânul Continent nu este foarte des întâlnită. Aici mă refer, bineînțeles, la expozițiile organizate la nivel european. Este foarte comună în magazinele de profil, dar de cele mai multe ori Serissa nu este apreciată la fel ca și celelalte esențe bonsai. Ca și stil, se pretează foarte bine la stilul vertical informal, stilul matură sau înclinat.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s