Aprilie

 

aprilieExpunerea

Luna aprilie este de cele mai multe ori o lună în care temperaturile devin constante, iar acest lucru permite expunerea în siguranță a tuturor bonsailor la exterior, inclusiv speciile de interior – cele tropicale. Totodată trebuie să ne asigurăm că soarele luminează uniform toate plantele, drept pentru care este bine ca din când în când să întoarcem bonsaii dintr-o poziție în alta.


Udarea

Udatul în acesta perioadă este foarte important. Acest lucru se datorează faptului că rădăcinile plantelor nu lucrează încă la capacitatea maximă, așadar cantitatea de apă trebuie să fie ideală – nici prea multă, nici prea puțină. În caz de prea multă apă, rădăcinile nu vor putea absorbi întreaga cantitate, iar acest lucru ar putea duce la putrezirea rădăcinilor; pe de altă parte, prea multă apă, ar face ca noile ramuri să devină prea lungi și frunzele prea mari, riscând să deformeze stilul deja format. În caz de apă prea puțină, limităm creșterea și întregul proces de „trezire la viață” ale plantelor. Speciile care necesită cantități mai mici de apă în această perioadă sunt pini și coniferele, în general, iar cele ce iubesc apa sunt azaleele, prunii, magnoliile, frasinii etc.


Tăierea ramurilor

În luna aprilie continuăm cu tăierea ramurilor și corectarea formelor în ceea ce privește speciile de foioase. În cazul coniferelor, se vor lucra „lumânările“ pe care acestea le formează în vârful ramurilor: dacă exemplarele sunt tinere, le vom lăsa să crească, dacă avem de a face cu specii de pini, brazi mai bătrâni, atunci, cu ajutorul degetelor, vom strivi aceste „lumânări“, limitând astfel creșterea.


Replantarea

Se pot face replantări până la jumătatea lunii. În funcție și de vremea de afară, de obicei, în momentul în care arborele a emis noile frunze, se vor suspenda replantările. Cu toate acestea, cel puțin prima jumătate a lunii aprilie, este un moment prielnic pentru a schimba pământul sau vasele bonsailor noștri. Speciile care înfloresc se replantează după trecerea florilor (azaleea, de exemplu).


Aplicarea de îngrășământ

În această perioadă, plantele se află în stadiul de creștere, de dezvoltare, drept pentru care această creștere trebuie susținută cu elemente nutritive. Așadar, luna aprilie este o lună în care se pot da îngrășăminte, bineînțeles, nu la exemplarele suferinde sau proaspăt replantate. În funcție de stadiul în care se află, bonsaiul va primi un îngrășământ bazat pe azot, fosfor și potasiu, cele trei macroelemente principale ce stimulează creșterea sănătoasă a bonsailor.


Reproducerea

În luna aprilie putem continua cu reproducerea plantelor, atât prin semănare, marcotaj aerian sau prin butași. Atât în cazul speciilor tropicale, cât și a celor de foioase se pot obține rezultate foarte bune. Butășirea în cazul coniferelor este greu de aplicat, dar cu ajutorul hormonilor de înrădăcinare se pot obține exemplare noi.


Legarea cu sârmă

De obicei, în aceasta lună, vom lăsa plantele să crească, mai ales după perioada de repaus din timpul iernii. Modelarea cu sârmă acum nu este recomandată și datorită faptului că viteza de creștere este foarte mare, iar sârma aplicată pe ramuri și trunchi ar putea lăsa cicatrici foarte adânci într-un timp foarte scurt.


Tratarea împotriva paraziților

Şi în luna aprilie, la fel ca în martie, tratamentul împotriva paraziților este de cele mai multe ori de tip preventiv întrucât majoritatea plantelor abia își formează noile frunze, iar odată cu creșterea temperaturilor apar și noi dăunători. În funcție de simptomatologii, se aplică tratament împotriva mucegaiului, făinării, păduchilor lânoși, xilofagilor, acarienilor, păianjenilor, etc.. Produsele specifice fiecărei boli pot fi achiziționate din magazinele de specialitate, iar pentru combaterea paraziților trebuie respectate instrucțiunile recomandate de către producător.


Adunarea plantelor din natură

Primăvara este unul dintre cele mai bune momente de a aduna plante din natură. Vom avea grijă să le recoltăm doar pe acelea ce nu au făcut încă frunze sau ce se află încă în fază de „somnolență“. În momentul recoltării, vom încerca să păstram cât mai mult pământ în jurul rădăcinilor, iar în timpul transportului vom acoperi partea inferioară cu hârtii umede. După ce așezăm planta într-un vas de creștere, o vom pune la semi-umbră și o vom lăsa să crească pentru cel puțin un an înainte de a ne atinge de ea.

Reclame