August

AugustExpunerea

De cele mai multe ori, și luna august este la fel de călduroasă ca și luna iulie. Drept urmare, trebuie să ne asigurăm că bonsaii noștri nu se prăjesc la soare, mai ales la orele prânzului (de la 13.00 la 15.00) și să îi așezăm la umbră sau semi-umbră. Pentru o dezvoltare uniformă a arborilor, trebuie să rotim periodic vasele astfel încât soarele să ajungă pe toate părțile.


Udarea

Udarea în această perioadă a anului este foarte importantă și trebuie practicată cu strictețe pentru a evita ca bonsaii să sufere daune iremediabile atât la aparatul radical, cât și la nivelul frunzelor și al ramurilor. Luna august, de obicei, este luna concediilor și a vacanțelor; tocmai de aceea este foarte important să ne asigurăm că bonsaii vor primi cantitatea de apă necesară și în absența noastră. În acest caz, putem apela fie la o altă persoană care va uda cu regularitate plantele, fie la sisteme de irigație automate. De cele mai multe ori, în această lună mor cei mai mulți bonsai tocmai din pricina acestui motiv.


Tăierea ramurilor

În prima jumătate a lunii este de preferat să nu aplicăm niciun fel de tăiere a ramurilor deoarece plantele se află încă în faza de repaus, datorată căldurii excesive. Spre sfârșitul lunii vom începe să corectăm creșterile și să aducem arborele la forma pe care ne-am propus-o inițial. În cazul speciilor ce fac flori și/sau fructe trebuie să avem grijă să nu tăiem bobocii deja pregătiți pentru anul viitor. Defolierea în această lună este strict interzisă.


Replantarea

Nu trebuie făcute niciun fel de replantări – doar în caz de urgență. În cazul în care suntem nevoiți să mutăm un arbore dintr-un vas într-altul este bine să nu umblăm la rădăcini, ci pur și simplu să poziționăm arborele cu cât mai mult pământ în jurul rădăcinilor în noul vas, iar apoi să completăm cu pământ nou până la umplerea acestuia. Bineînțeles că după replantare, bonsaiul va fi așezat la umbră pentru cel puțin 2 săptămâni; pentru a ajuta aparatul radical să își reprindă activitatea îi putem administra ori un produs pe bază de hormoni, ori o linguriță de miere/zahăr la un litru de apă o dată la câteva zile. Totodată, se recomandă și defolierea unei treimi din vegetație.


Aplicarea de îngrășământ

Până la începutul lui septembrie suspendăm orice fel de îngrășământ, mai ales cel pe bază de azot.


Reproducerea

Putem încerca să obținem noi exemplare prin butășire. Ramurile crescute în acest an și ajunse la stadiul de lignificare pot fi smulse și îngropate în pământ într-un nou vas. Ajutând noii butași cu un pic de substanțe ce au ca scop stimularea de rădăcini noi, putem obține rezultate satisfăcătoare. Această tehnică se poate încerca cu specii precum ficusul, rodia, liliacul, dafinul, lemnul-câinesc, Serissa etc.


Legarea cu sârmă

Se pot lega cu sârmă ramurile subțiri crescute în primăvară cu condiția ca acestea să fie lignificate. Se pot modela cu sârmă foioasele si speciile tropicale, dar legarea coniferelor trebuie evitată în această perioadă. Luna august fiind una foarte caldă, putem lucra ramurile moarte transformându-le în jin sau putem încerca obținerea de shari. Ca și modalitate de lucru, trebuie doar să înlăturăm scoarța și să șlefuim bine partea pe care o lucrăm, iar apoi să aplicăm cu o pensulă lichidul jin (ce poate fi cumpărat online sau din centre unde se vând plante) ce are atât rol de protecție împotriva paraziților, cât și rol de albire a lemnului sec. Acest lucru este valabil și pentru shari. Trebuie doar să avem grijă ca lichidul jin să nu intre în contact cu rădăcinile pentru că le poate arde. Totodată, crearea de jin și shari trebuie să se potrivească cu stilul pe care vrem să îl obținem de la fiecare bonsai în parte.


Tratarea împotriva paraziților

La fel ca și în lunile precedente, și în august trebuie practicate tratamente împotriva ciupercilor, acarienilor sau păianjenului roșu. Se recomandă tratamentele preventive, mai ales dacă udăm frunzele bonsailor seara foarte târziu, iar apa rămâne pe frunze de-a lungul nopții, favorizând astfel apariția paraziților. În caz de declanșare a unei invazii se recomandă executarea unui tratament antiparazitar pentru cel puțin trei săptămâni la rând.


Adunarea plantelor din natură

Vara este o perioadă a anului în care adunarea plantelor de prin păduri este nerecomandată. Așa cum menționam și în lunile precedente, atunci când este foarte cald plantele în general simt un disconfort destul de mare, drept pentru care o schimbare totală a poziției în care cresc ar putea provoca pierderea acestora.

Reclame