Decembrie

DecembrieExpunerea

Luna decembrie anunță de cele mai multe ori sosirea iernii, drept pentru care temperaturile scad mai mult în comparație cu lunile trecute, mai ales în timpul nopții. La fel ca și în luna noiembrie, esențele mai delicate trebuie așezate într-un loc neîncălzit, cu multă lumină astfel încât să fie ferite de frig. Bonsaii de exterior rămân afară, chiar dacă temperaturile scad sub limita înghețului, permițând naturii să își urmeze cursul. Spre deosebire de bonsaii de exterior, cei de interior nu intră în repaus vegetativ, ci își urmează ciclul vegetativ cu o viteză mai scăzută comparativ cu lunile de primăvară-vară.


Udarea

Bonsaii situați în interior au nevoie ca stratul de pământ să fie menținut umed tot timpul, drept pentru care se udă în general o dată pe săptămână. Și bonsaii situați afară sunt udați o dată pe săptămână, acest lucru fiind suficient pentru a satisface nevoile hrănitoare ale acestora. Este bine să udăm bonsaii de dimineață astfel încât până la lăsarea întunericului și scăderea temperaturilor din timpul nopților, pământul să aibă timp să se usuce.


Tăierea ramurilor

În această lună nu se recomandă tăierea ramurilor, decât a speciilor de interior, ce continuă să crească odată așezate într-un spațiu ferit de frigul de afară. De obicei, se practică o taiere superficială a rămurelelor sau a creșterilor noi pentru a păstra forma și stilul ales pentru bonsaiul respectiv.


Replantarea

În această lună nu se efectuează replantări decât în caz de urgență.


Aplicarea de îngrășământ

Nu se recomandă aplicarea de îngrășământ în luna decembrie.


Reproducerea

În această lună se poate pregăti terenul pentru semințe în cazul în care avem de semințe de sădit.


Legarea cu sârmă

În decembrie ramurile arborilor sunt prea delicate pentru a fi legate cu sârmă.


Tratarea împotriva paraziților

Nu se aplică tratamente împotriva paraziților decât în cazuri de urgență.


Adunarea plantelor din natură

În general, din cauza zăpezii, a stratului de pământ înghețat, a dificultăților de a ajunge în anumite locuri, etc., în luna decembrie nu se pot aduna plante din natură – ne referim aici bineînțeles la esențele autohtone. Totodată, trebuie luat în considerare și faptul că în această perioadă arborii își reduc la minim activitățile fiziologice, drept pentru care repoziționarea lor într-un alt loc ar putea provoca moartea acestora.

Reclame