Februarie

februarieExpunerea

Datorită temperaturile asemănătoare, expunerea bonsailor în luna februarie se face în mare parte la fel ca și în ianuarie. Chiar dacă de cele mai multe ori temperaturile sunt un pic mai mari în această lună, trebuie să avem grijă ca gerurile din timpul nopților să nu afecteze bonsaii. În ceea ce privește speciile de interior sau cei ținuți într-o seră rece, dacă avem parte de câte o zi călduroasă, este bine să deschidem ferestrele pentru a permite aerului să circule și temperatura să se mențină constantă. O creștere anormală a temperaturii poate provoca „trezirea” funcțiilor vegetative ale plantelor, fapt ce ar putea afecta bonsaii, mai ales dacă temperaturile oscilează între valori prea ridicate și prea scăzute într-o perioadă scurtă de timp.


Udarea

Udatul bonsailor, mai ales a celor de exterior depinde foarte mult de temperatura de afară și de starea vremii. Dacă în timpul zilei avem parte de soare sau vânt, lucru ce favorizează uscarea rapidă a terenului, atunci riscăm ca bonsaii noștri să sufere de secetă. Ca de fiecare dată, în cazul udărilor excesive trebuie să ne asigurăm că pământul din vas permite trecerea apei și nu reținerea acesteia, fapt ce ar putea duce la înghețarea rădăcinilor și, implicit, la moartea arborelui.


Tăierea ramurilor

În această perioadă, bonsaii noștri pot fi modelați în funcție de stadiul în care se află. Adică, dacă vorbim despre pomișori ce se sunt în vas de puțin timp (arbori tineri), atunci putem profita de faptul că planta se află încă în repaus vegetativ și putem lucra partea de jos a trunchiului și ramificațiile primare. Astfel urmărim îngroșarea rădăcinilor de la suprafață (nebari) și formarea părții inferioare a trunchiului. Dacă în schimb avem de a face cu un bonsai matur, atunci vom lucra mai mult la partea de ramificație fină (secundară, terțiară, etc.) și la menținerea formei date deja de-a lungul anilor. Tăierea ramurilor este o operațiune complexă ce va fi prezentată într-un articol separat.


Replantarea

Luna februarie este o lună în care schimbarea pământului nu este recomandată decât în cazuri de forță majoră. Totuși, putem prepara compozițiile de pământ pe care le vom folosi în primăvară la replantarea bonsailor, operațiune ce trebuie efectuată cu mare atenție.


Aplicarea de îngrășământ

Majoritatea arborilor în această perioadă a anului „staționează” din punct de vedere al activităților fiziologice. Așadar, aplicarea de îngrășământ nu are niciun efect, ba din contră poate provoca daune foarte mari aparatului radical ale plantelor.


Reproducerea

În această perioadă a anului, arțarii se pot înmulți prin marcotaj aerian, obținând astfel plante identice din punct de vedere genotipic (aceleași caracteristici). Același lucru se poate face și cu speciile de plop sau viță-de-vie. Înmulțirea prin butași este o altă tehnică de reproducere ce se poate aplica unei vaste categorii de arbori, prin așezarea de lăstari de 5-8 cm într-o lădiță cu nisip și pământ. În luna august, aceștia vor da naștere unor plante ce vor avea aceleași caracteristici cu cele ale plantei-mamă. Tot acum, se pot planta și semințe adunate de-a lungul anului (pomi fructiferi, pini, fagi etc.).


Legarea cu sârmă

În teorie, legarea ramurilor cu sârmă se poate efectua în mai tot timpul anului. Trebuie ținut cont însă de faptul că în februarie, ca și în ianuarie, ramurile sunt mai delicate și se pot rupe ușor. În ceea ce privește calitatea sârmei, aceasta trebuie aleasă în funcție de diametrul ramurii pe care vrem să o legăm. De obicei, se alege un diametru de circa 1/3 din cel al ramurii. Sârma poate fi din cupru (tratat la o anumită temperatură) sau din aluminiu (nu foarte plăcut din punct de vedere estetic). Ca și regulă generală, eliminarea sârmei (de obicei, prin taiere) se face în momentul în care aceasta străpunge scoarța și lasă urme pe suprafața ramurilor.


Tratarea împotriva paraziților

Nu se aplică tratamente împotriva paraziților decât în cazuri de urgență.


Adunarea plantelor din natură

Luna februarie de obicei este o lună friguroasă și plină de precipitații, mai ales lapoviță și ninsoare. Adunarea plantelor din natură nu este recomandată deoarece plantele încă se află într-o stare latentă, iar șocul unei mutări dintr-un loc în altul ar putea duce la moartea acestora. Totodată, temperaturile scăzute împiedică dezghețarea zăpezii în locurile mai înalte, iar pământul înghețat nu permite extragerea arborilor din rădăcini în condiții favorabile.

Reclame