Ianuarie

IanuarieExpunerea

Toți bonsaii au nevoie de soare, lumină și curenți de aer. Speciile de bonsai autohtone au aceleași exigențe ca și copacii ce cresc în natură, așadar există specii ce iubesc mai mult soare, altele ce preferă să crească la umbră sau protejate de gerul de afară. Esențele de bonsai ce provin din zone tropicale, subtropicale sau chiar ecuatoriale, au nevoie de condiții speciale pentru a putea trece peste perioada de iarnă. Pe timpul iernii, acestea sunt poziționate la interior, în locuri bine luminate, cu o anumită umiditate, cu temperaturi constante (ce variază în funcție de exigențe). Există chiar și lumini artificiale ce asigură cantitatea de lumină necesară pentru creșterea arborelui în condiții normale. Totodată, se recomandă ca bonsaii de interior să fie așezați la o distanță de fereastră astfel încât soarele să nu provoace arsuri frunzelor și departe de o sursă directă de căldură (calorifer, sobă etc.).


Udarea

În general, luna ianuarie este o lună rece, cu precipitații mixte și ceață, condiții ce asigură cantitatea de apă suficientă de care au nevoie bonsaii de exterior. Așadar, udarea intervine doar în cazul în care observăm că pământul din vase se usucă în totalitate, având însă grijă de a nu folosi apă foarte rece. Este bine să controlăm fundul vaselor pentru a ne asigura că găurile de ieșire ale apei nu sunt astupate. În această perioadă, dacă chiar este nevoie să udăm bonsaii, trebuie să o facem dimineața pentru a evita ca apa din vas să înghețe în timpul nopții. Bonsaii de interior au nevoie de apă mult mai des, și trebuie specificat că aceste esențe nu intră în repaus vegetativ pe parcursul iernii, drept urmare au nevoie de udări frecvente.


Tăierea ramurilor

În această perioadă a anului, esențele ce își pierd frunzele își dezvăluie siluetele, iar luna ianuarie este o lună în care putem lucra la structura ramurilor. Vorbim aici despre tăierea ramurilor prea lungi, despre eliminarea completă a celor ce nu își găsesc locul în dezvoltarea bonsaiului. În cazul tăieturilor profunde, trebuie aplicată pastă cicatrizantă ce împiedică apariția bolilor sau a mucegaiului. Structurarea de bază a arborelui se face, de obicei, în luna februarie, deoarece este o lună mai caldă decât ianuarie.


Replantarea

Luna ianuarie nu este o lună potrivită pentru replantări, dar putem profita de această perioadă pentru a ne pregăti pentru ceea ce urmează să facem în primăvară. Așadar, putem achiziționa deja vase pentru plantele pe care dorim să le replantăm și totodată, diferite tipuri de pământ. În ceea ce privește calitatea pământului pe care îl punem în vas, subliniez niște caracterisitici pe care acesta trebuie să le îndeplinească. Astfel, noua compoziție trebuie să fie curată, fără elemente străine precum ramuri, frunze, pietre etc., trebuie să fie sănătoasă, adică fără paraziți sau ciuperci dăunătoare pentru rădăcinile plantei, și nu în ultimul rând trebuie să fie ușoară, adică să permită oxigenului să pătrundă în teren pentru a asigura creșterea sănătoasă a rădăcinilor. Trebuie ținut cont și de tipul de plantă pe care o punem în vas, pentru că un alt factor important în alegerea compoziției potrivite este pH-ul acesteia: specii precum azaleele, brazii sau pinii iubesc un teren acid, cu un pH sub 7, pe când stejarii, fagii, arțarii, tuia etc. preferă un pH peste 7. Pământul vechi pe care l-am folosit deja nu va mai fi refolosit deoarece este deja sărac în elemente nutriționale și poate transmite boli.


Aplicarea de îngrășământ

Nu se recomandă aplicarea de îngrășământ în luna ianuarie deoarece plantele se află într-o perioadă de letargie și nu au capacitatea de a absorbi elemente nutriționale.


Reproducerea

În luna ianuarie se pot altoi coniferele. În general, în Bonsai, prin altoire se încearcă corectarea structurii bonsaiului, prin adăugarea ramurilor acolo unde lipsesc sau au secat. Ca și practică este mai puțin folosită pentru că din punct de vedere estetic dă bonsaiului un caracter artificial.


Legarea cu sârmă

În ianuarie ramurile arborilor sunt prea delicate pentru a fi legate cu sârmă.


Tratarea împotriva paraziților

Nu se aplică tratamente împotriva paraziților decât în cazuri de urgență.


Adunarea plantelor din natură

În general, din cauza zăpezii, a stratului de pământ înghețat, a dificultăților de a ajunge în anumite locuri, etc., în luna ianuarie nu se pot aduna plante din natură – ne referim aici bineînțeles la esențele autohtone. Totodată, trebuie luat în considerare și faptul că în această perioadă arborii își reduc la minim activitățile fiziologice, drept pentru care repoziționarea lor într-un alt loc ar putea provoca moartea acestora.

Reclame