Iulie

IulieExpunerea

Luna lui cuptor este una dintre cele mai călduroase luni din an. De cele mai multe ori, căldura toridă afectează plantele expuse la soare și poate deteriora serios atât aparatul radical, cât și partea superioară a arborelui. Se recomandă ca arțarii și fagii să fie așezați la umbră, iar specii precum dudul, carpenul, ulmul, ienupărul etc. la semi-umbră. Printre speciile ce iubesc soarele se numără stejarul, pinul, azaleea, bradul, dar chiar și acestea trebuie protejate de lumina directă a soarelui la orele de prânz.


Udarea

Udarea bonsailor și stropirea frunzelor, mai ales cu apă rece, trebuie evitată la orele de prânz deoarece aceste acțiuni ar putea arde planta. Nici udatul după ora 23.00 nu este indicat pentru că frunzele nu reușesc să se usuce până dimineața, iar acest lucru favorizează apariția dăunătorilor și a ciupercilor. Cele mai potrivite momente ale zilei pentru udat sunt dimineața devreme sau seara după ora 20.00.


Tăierea ramurilor

În prima jumătate a lunii se pot scurta creșterile noi date în primăvară pentru a păstra forma inițială a bonsaiului. În cazul în care avem specii ce înfloresc, este bine să mai rărim din flori astfel încât arborele să reușească să își păstreze vigoarea. La fel și în cazul fructelor – și acestea consumă atât energie, cât și substanțe nutritive pentru a fi menținute. Dacă dorim să defoliăm bonsaii noștri este bine să o facem în prima jumătate a lunii pentru că apoi plantele își încetinesc creșterea până în luna septembrie, iar atunci poate fi deja prea târziu pentru a obține o nouă vegetație.


Replantarea

Nu trebuie făcute niciun fel de replantări – doar în caz de urgență. În cazul în care suntem nevoiți să mutăm un arbore dintr-un vas într-altul este bine să nu umblăm la rădăcini, ci pur și simplu să poziționăm arborele cu cât mai mult pământ în jurul rădăcinilor în noul vas, iar apoi să completăm cu pământ nou până la umplerea acestuia. Bineînțeles că după replantare, bonsaiul va fi așezat la umbră pentru cel puțin 2 săptămâni; pentru a ajuta aparatul radical să își reprindă activitatea îi putem administra ori un produs pe bază de hormoni, ori o linguriță de miere/zahăr la un litru de apă o dată la câteva zile. Totodată, se recomandă și defolierea unei treimi din vegetație.


Aplicarea de îngrășământ

Așa cum spuneam și la Iunie, în lunile foarte calde, plantele se opresc din creștere, reprinzând această activitate la sfârșitul lui august – începutul lui septembrie. Așadar, îngrășământul trebuie suspendat, mai ales cel pe bază de azot.


Reproducerea

Obținerea de rezultate prin marcotaj aerian în această lună este foarte puțin probabilă deoarece plantele își reduc capacitatea de a emite rădăcini în lunile foarte calde, dar se poate încerca obținerea de butași prin înrădăcinarea lăstarilor la arbori precum dafinul, lemnul-câinesc, rodia, iedera etc., specii ce dau de cele mai multe ori rezultate foarte bune.


Legarea cu sârmă

La sfârșitul lunii se poate lega cu sârmă atât trunchiul, cât și ramurile, iar șansele ca acestea să se rupă sunt foarte mici deoarece fluxul cu care circulă limfa în interior este mult mai redus comparativ cu lunile de primăvară. Aceasta flexibilitate crescută a ramurilor ajută la obținerea unor rezultate optime în ceea ce privește forma finală a bonsaiului nostru.


Tratarea împotriva paraziților

La fel ca și în lunile precedente, și în iulie trebuie practicate tratamente împotriva ciupercilor, acarienilor sau păianjenului roșu. Se recomandă tratamentele preventive, mai ales dacă plouă foarte mult, umiditatea favorizând apariția paraziților. În caz de declanșare a unei invazii se recomandă executarea unui tratament antiparazitar pentru cel puțin trei săptămâni la rând.


Adunarea plantelor din natură

Nu se recomandă adunarea plantelor din natură nici în luna iulie deoarece acestea se află în plină perioadă vegetativă, iar o operațiune de acest tip nu ar face altceva decât să deterioreze întregul proces. Pe lângă acest fapt, trebuie luată în considerare și căldura ce reprezintă un factor de stres în plus pentru majoritatea speciilor de plante.

Reclame