Iunie

IunieExpunerea

Luna iunie de cele mai multe ori este foarte călduroasă, iar la orele de prânz, soarele poate provoca arsuri grave mai ales speciilor cu frunze late (arțari, stejari, smochini etc.). Tocmai de aceea este bine să le asigurăm bonsailor noștri un pic de umbră în special la ora prânzului. Un alt lucru de făcut este rotirea periodică a arborilor astfel încât expunerea la soare să fie asigurată pe toate părțile.


Udarea

Cu cât este mai cald afară, cu atât mai repede se evaporă apa din vas. Astfel, este bine să monitorizăm udările și să ne asigurăm că bonsaii noștri nu vor rămâne prea mult timp fără apă. În general, în luna iunie trebuie să îi udăm cel puțin o dată, de preferat dimineața devreme sau la lăsarea serii. Nu este recomandată în niciun fel udarea în timpul zilei pentru că riscăm să provocăm arsuri grave rădăcinilor mai ales dacă folosim apă rece de la robinet.


Tăierea ramurilor

Luna iunie este caracterizată de continuarea procesului de creștere sănătoasă a arborilor, mai ales după perioada de aplicare a îngrășământului din lunile precedente. Tocmai de aceea se recomandă ca mai ales bonsaii aflați în stadiul de dezvoltare să fie lăsați să crească liber, urmând ca în lunile următoare să intervenim prin tăierea ramurilor nedorite și prin modelarea cu sârmă a celorlalte.


Replantarea

În general, speciile care înfloresc se replantează în această perioadă. Vorbim aici despre camelie, rodie, azalee, smochin și chiar și câteva specii de pin. Bineînțeles, replantarea se efectuează după căderea florilor, iar apoi bonsaiul va fi așezat la semi-umbră pentru cel puțin două săptămâni.


Aplicarea de îngrășământ

Îngrășământul, mai ales cel pe bază de azot, se aplică până la jumătatea lunii. După jumătatea lui iunie încetăm distribuirea de îngrășământ pentru că urmează partea cea mai călduroasă a anului; în lunile foarte calde, plantele se opresc din creștere, reprinzând această activitate la sfârșitul lui august. Bonsaii proaspăt replantați nu vor primi îngrășământ cel puțin pentru 2-3 săptămâni, la fel și cei suferinzi sau cei adunați din natură de curând.


Reproducerea

Putem încerca să obținem butași mai ales în cazul speciilor tropicale, tăind rămurele cu cel mult două perechi de frunze și plantându-le în nisip și așezându-le apoi în semi-umbră. Se poate încerca și cu azaleea, noile plante așezându-le însă într-un strat fin de kanuma. O altă tehnică ce poate da rezultate acum este cea prin marcotaj aerian.


Legarea cu sârmă

Legarea cu sârmă este de evitat și în această lună pentru că majoritatea arborilor se află încă în perioada de creștere și de absorbire a elementelor nutritive. Rămurelele tinere ce încă nu s-au lignificat nu vor fi legate cu sârmă pentru că rezultatele modelării în aceste condiții ar fi nesatisfăcătoare.


Tratarea împotriva paraziților

La fel ca și în luna mai, și în iunie trebuie practicate tratamente împotriva ciupercilor, a acarienilor, păduchilor lânoși sau păianjenului roșu. Se recomandă tratamentele preventive, mai ales dacă plouă foarte mult, umiditatea favorizând apariția paraziților. În caz de declanșare a unei invazii se recomandă executarea unui tratament antiparazitar pentru cel puțin trei săptămâni la rând.


Adunarea plantelor din natură

Nu se recomandă adunarea plantelor din natură în luna iunie deoarece acestea se află în plină perioadă vegetativă, iar o operațiune de acest tip nu ar face altceva decât să deterioreze acest proces.

Reclame