Mai

MaiExpunerea

În lini mari, luna mai este o lună călduroasă, tocmai de aceea expunerea bonsailor se face fie la soare, fie la semiumbră. De obicei, printre speciile ce preferă o poziție mai ferită sunt fagii, arțarii sau ulmul. Un alt aspect de luat în considerare este rotirea bonsailor astfel încât lumina să reușească să pătrundă în mod egal pe toate părțile asigurându-le astfel arborilor o dezvoltare uniformă.


Udarea

Dacă luna mai este o lună călduroasă, atunci bonsaii au nevoie de o cantitate semnificativă de apă. Acest lucru permite o creștere sănătoasă și o dezvoltare armonioasă atât a ramurilor, cât și a florilor și a fructelor. De obicei, momentul cel mai indicat pentru udare este dimineața, mai ales dacă apa este mai rece. În caz contrar, dacă udăm plantele cu apă rece seara, după ce stratul de pământ s-a încălzit la soare în timpul zilei, riscăm să provocăm daune semnificative rădăcinilor. În zilele călduroase este bine să pulverizăm frunzele cu apă, dar doar dacă bonsaii nu sunt ținuti în plin soare; picăturile de apă de pe frunze s-ar putea transforma în adevărate lentile provocându-le arsuri.


Tăierea ramurilor

În această perioadă, noile creșteri se pot scurta la 2-3 perechi de frunze, încercând să păstrăm forma data deja arborelui. În cazul ienupărului sau a cupressusului putem elimina creșterile nedorite cu ajutorul degetelor, fără a folosi foarfecele. Pinii maturi pot fi opriți din creștere printr-o curățare a lumânărilor ce se formează în capătul fiecărei ramuri, și acest lucru făcându-se cu degetele. O altă operațiune practicată spre sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie este defolierea totală sau parțială. Această tehnică determină arborele să dea naștere unor frunze noi, de dimensiuni semnificativ mai mici (se aplică doar bonsailor aflați într-un stadiu avansat și nu în cazul exemplarelor aflate în etapa de creștere).


Replantarea

Replantările în luna mai sunt de evitat dacă această lună este caldă. De cele mai multe ori, toate speciile de plante și-au reînceput deja activitatea după perioada de pauză din timpul iernii, iar o replantare în acest moment ar putea provoca traume serioase dezvoltării vegetative deja în curs. Singurele situații în care este recomandat să se intervină sunt cazurile de putrezire a rădăcinilor, spargerea vasului sau alte situații extreme. În cazul azaleelor, a merilor și în general a planelor fructifere, schimbarea pământului se face după trecerea florilor, undeva prin luna iunie.


Aplicarea de îngrășământ

Această perioadă este ideală pentru distribuirea de îngrășământ, mai ales în ceea ce privește foioasele. Acestea au o viteză de creștere mult mai rapidă comparativ cu coniferele, iar în funcție de tipul de îngrășământ folosit (lichid/solid, organic/chimic), acesta se aplică la un anumit interval de timp. De obicei, îngrășământul lichid se dă o dată la 8-10 zile în cazul exemplarelor tinere și la un interval de 15-20 zile în cazul exemplarelor mai bătrâne. Este bine ca înainte de a da îngrășământ bonsailor, să udăm bine stratul de pământ. În ceea ce privește speciile ce înfloresc, acestea vor primi îngrășământ după ofilirea floriilor. Nu se va da îngrășământ plantelor suferinde sau proaspăt replantate.


Reproducerea

Şi în mai, la fel ca și în aprilie, putem continua cu reproducerea plantelor prin marcotaj aerian sau prin butași. Atât în cazul speciilor tropicale, cât și a celor de foioase se pot obține rezultate foarte bune. Butășirea în cazul iederei poate da rezultate dacă ținem butașul în apă pentru aprox. o săptămână înainte de a-l planta în pământ.


Legarea cu sârmă

Legarea cu sârmă în acest moment este mai puțin indicată datorită faptului că majoritatea speciilor se află în plină creștere. În plus, distribuirea de îngrășământ accelerează acest proces așadar, aplicarea sârmei acum (de aluminiu sau cupru) ar putea provoca cicatrici ramurilor. Este bine ca în perioada de creștere să evităm modelarea atât prin taiere cât și prin legare pentru a permite plantelor să se dezvolte la capacitate maximă.


Tratarea împotriva paraziților

În luna mai temperaturile cresc, la fel și umiditatea aerului. În aceste condiții este foarte ușor ca ciupercile să își facă apariția și să afecteze bonsaii noștri. Drept urmare, este bine ca din când în când să se efectueze un tratament cu produse antifungice pentru a evita pe cât posibil răspândirea unei epidemii. Şi paraziții precum acarienii sau păduchii lânoși se înmulțesc în această perioadă așadar, la primele semne ale apariției lor, se recomandă aplicarea unui tratament antiparazitar.


Adunarea plantelor din natură

Nu se recomandă adunarea plantelor din natură în luna mai deoarece acestea se află în plină perioadă vegetativă, iar o operațiune de acest tip nu ar face altceva decât să deterioreze acest proces.

Reclame