Martie

martieExpunerea

Luna martie este de cele mai multe ori o lună imprevizibilă. În funcție de temperaturile din timpul zilei, dar mai ales a celor din timpul nopții, putem hotărî dacă expunerea bonsailor se face la soare, în seră neîncălzită sau într-un spațiu încălzit. Așadar, bonsaii de exterior nu vor avea niciun fel de problemă cu expunerea – îi putem lasă acolo unde au petrecut și lunile de iarnă. În ceea ce privește speciile de interior, este bine să mai așteptăm în a le expune la aer liber deoarece există încă riscul ca în timpul nopții temperaturile să scadă prea mult. Pentru bonsaii așezați într-o seră neîncălzită trebuie să ne asigurăm că soarele nu bate prea tare încât să provoace arsuri frunzelor. Totodată, este recomandat ca aerul din seră să circule, iar pentru a feri bonsaii de lumina directă a soarelui îi așezăm la semi-umbră.


Udarea

Datorită temperaturilor mai ridicate comparativ cu luna februarie, udarea trebuie făcută cu atenție deoarece stratul de pământ se poate usca foarte repede, mai ales în condiții de vânt. Ca și regulă generală, pământul din vas trebuie să fie întotdeauna umed, dar nu îmbibat cu apă. Este bine să udăm plantele noastre dimineața astfel încât până la lăsarea serii stratul de pământ să aibă timp suficient pentru a se usca.


Tăierea ramurilor

Bonsaii ce înfloresc sau cei care fac fructe sunt printre primii în a-și reprinde activitatea în această perioadă. Speciile de meri, peri, cireși sau caiși vor face flori, iar mai apoi fructe, drept pentru care este mai bine să evităm tăierea ramurilor acum. În momentul în care florile se vor ofili, vom interveni prin eliminarea acestora, iar atunci când vor apărea fructele, vom lăsa 1-2 fructe la fiecare bonsai, evitând astfel risipa de energie. La bonsaii cu frunza căzătoare deja formați vom tăia ramurile ce depășesc liniile stilului dat bonsaiului respectiv. Trebuie avut în vedere faptul că orice tăietură făcută în această perioadă se va cicatriza foarte repede.


Replantarea

Replantarea în luna martie se aplică în funcție de specie și de temperaturile înregistrate în această perioadă, mai ales a celor nocturne. Așadar, bonsaii care înfloresc și/sau fac fructe vor fi replantați după trecerea florilor. Bonsaii de foioase se pot replanta după 15 martie, iar coniferele și esențele exotice abia din luna aprilie. Reamintim faptul că în momentul efectuării unei replantări a unei esențe de foioase, vom curăța atent pământul din jurul rădăcinilor, le vom scurta pe cele lungi și le vom elimina pe cele groase, iar apoi vom așeza bonsaiul într-un nou amestec de pământ, în funcție de esența și de stadiul în care se află acesta.


Aplicarea de îngrășământ

În luna martie aplicarea de îngrășământ nu este recomandată deoarece plantele abia își reprind funcțiile vegetative, iar cele proaspăt replantate vor avea nevoie de o perioadă de „liniște” până când vor putea fi în stare de a absorbi îngrășământul distribuit. Se pot folosi elemente nutritive pe bază de sulf și fier, elemente indispensabile, ce ajută plantele să își recapete vigoarea după perioada de iarnă.


Reproducerea

În luna martie putem aplica o serie de metode de reproducere pentru a atinge noi obiective la nivel de bonsai sau pentru a obține noi plante. În primul rând se pot face altoiri, adică putem îmbina artificial plante, porțiuni de plante sau de organe în scopul de a le determina să conviețuiască. Altoiul poate fi un mugure, o porțiune de ramură cu câțiva muguri sau vârful de creștere a unei tulpini. Astfel, putem înlocui o ramură pe care am pierdut-o sau putem construi una nouă într-un loc în care avem nevoie pentru realizarea unui stil propus. Semănatul este o altă modalitate de a obține plante noi, iar semințele adunate toamna pot fi sădite în această perioadă, rezultatele fiind vizibile abia mai târziu. În momentul replantării, dacă avem plante cu puieți, aceștia pot fi separați de planta-mamă, obținând astfel noi copăcei.


Legarea cu sârmă

Legarea cu sârmă se folosește mai puțin în această perioadă, bazându-ne mai mult pe tăierea ramurilor ca și tehnică pentru corectarea defectelor. Acest lucru se datorează faptului că sârma poate provoca daune serioase atât trunchiului, cât și ramurilor, lăsând cicatrici la nivelul scoarței. Totodată, îndoirea ramurilor primăvara poate duce la ruperea acestora. De aceea, folosind tăierea ca și procedeu de modelare, putem obține rezultate satisfăcătoare din punct de vedere estetic, având în vedere și faptul că acum plantele cresc foarte repede și reușesc să cicatrizeze rănile provocate.


Tratarea împotriva paraziților

Tratamentul împotriva paraziților în luna martie este de cele mai multe ori de tip preventiv întrucât majoritatea plantelor abia își formează noile frunze, iar odată cu creșterea temperaturilor apar și noi dăunători. În funcție de simptomatologii, se aplică tratament împotriva mucegaiului, făinării, păduchilor lânoși, xilofagilor, acarienilor, păianjenilor, etc.. Produsele specifice fiecărei boli pot fi achiziționate din magazinele de specialitate, iar pentru combaterea paraziților trebuie respectate instrucțiunile recomandate de către producător.


Adunarea plantelor din natură

Începutul primăverii este un moment favorabil adunării plantelor din natură. Reamintim faptul că atunci când extragem o plantă din pământ, încercăm să păstrăm cât mai mult pământ în jurul rădăcinilor, iar după ce o vom așeza în vas, o vom poziționa la semi-umbră, iar apoi, pentru cel puțin un an, o vom lăsa să crească fără a interveni cu tăieri sau legări cu sârmă.

Reclame