Octombrie

octombrieExpunerea

Luna octombrie este o lună predispusă schimbărilor bruște de temperatură. Acestea pot oscila destul de mult de la zi la noapte și tocmai de aceea este bine să fim precauți în ceea ce privește bonsaii noștri. Dacă afară este încă cald, trebuie să fim atenți să menținem umed stratul de pământ, iar bonsaii să ii așezăm în penumbră. Dacă însă temperaturile sunt mai scăzute decât de obicei, atunci esențele tropicale/subtropicale trebuie așezate într-o seră caldă.


Udarea

În această perioadă, plantele încetează să mai crească și se pregătesc de venirea iernii. Drept pentru care, cantitatea de apă este mai mică comparativ cu lunile precedente. Este recomandată udarea plantelor în prima parte a zilei astfel încât până la lăsarea întunericului pământul să aibă timp să se usuce.


Tăierea ramurilor

În general, în această lună, majoritatea foioaselor încep să își piardă frunzele. În momentul în care plantele își încheie ciclul vegetativ, putem începe să lucram la structura ramurilor, să scurtam lăstarii noi, să restructurăm forma copăcelului. Tot în această perioadă, se poate face curățarea acelor vechi la pini și pot fi scurtate sau eliminate ramurile la conifere; și speciile ce înfloresc sau fac fructe pot fi supuse unei atente curățări a mugurilor sau a fructelor.


Replantarea

Luna octombrie este ultima lună din an în care se pot replanta în siguranță bonsaii. Este o lună potrivită pentru replantarea esențelor de pin.


Aplicarea de îngrășământ

În general nu se mai aplică îngrășământ, dar dacă totuși dorim să îl administrăm, este recomandat doar cel pe bază de fosfor și potasiu.


Reproducerea

Se pot aduna semințele de la speciile cu fructe și se pot pregăti marcotaje pentru primăvara următoare.


Legarea cu sârmă

În cazul foioaselor, sârma ce a fost aplicată în lunile calde este eliminată pentru a evita marcarea scoarței sau sugrumarea ramurilor. În ceea ce privește coniferele, luna octombrie este un moment bun pentru legare, lăsându-i legați până în primăvara următoare, când se controlează rezultatul și dacă copăceii au suferi sau nu daune în urma acestui proces. Ca măsură de precauție, este bine întotdeauna să controlăm dacă sârma strânge sau lasă urme bonsailor noștri. În teorie, rămurelele tinere se pot lega în orice perioadă a anului, însă pentru ramurile principale se recomandă așteptarea lunilor mai friguroase.


Tratarea împotriva paraziților

Ca și măsură de precauție, se pot aplica tratamente pe bază de sulf împotriva ciupercilor ce pot apărea în condiții crescute de umiditate.


Adunarea plantelor din natură

Octombrie este o lună potrivită pentru adunarea din natură a arborilor și punerea acestora într-un vas de cultivare/creștere. Se pot aduce acasă fagi, stejari, conifere (pini, brazi, molizi etc.), cu condiția de a păstra cât mai mult pământ în jurul rădăcinilor și de a selecționa, prin taiere, o parte din ramuri, ajutând astfel copacul să prindă rădăcini în noul vas.

Reclame