Septembrie

septembrieExpunerea

De obicei, prima lună de toamnă este încă călduroasă, cu zile mai scurte și nopți mai răcoroase în comparație cu lunile iulie și august. Totuși, trebuie să fim atenți atunci când așezăm bonsaii noștri la soare, pentru că în zilele mai călduroase pot suferi arsuri. Bonsaii de interior pot fi ținuți încă afară, în aer liber.


Udarea

Dacă temperaturile înregistrate intră în media anuală, atunci bonsaii trebuie udați mai puțin comparativ cu lunile de vară; în caz contrar, intervenim cu udări mai dese. Indiferent de situație, trebuie să ne asigurăm că stratul de pământ este ușor umed, iar dacă temperatura crește brusc, încercăm să ferim bonsaii de razele directe ale soarelui.


Tăierea ramurilor

Bonsailor maturi li se vor tăia ramurile tinere, cele proaspăt-crescute. În ceea ce privește bonsaii tineri (sau prebonsaii), acestora li se va aplica doar o tăiere superficială a noilor creșteri, fără a interveni drastic asupra celorlalte ramuri. Ramurile ce iau naștere la intersecția a 2 ramuri sunt îndepărtate, această regulă fiind valabilă atât pentru foioase, cât și pentru conifere. Tot acum, se pot scurta ramurile brazilor, chiar și a celor mai bătrâni, lăsând 4-5 serii de ace. Ienupării, chiparoșii și Chamaecyparis sunt curățați cu degetele de vegetația nouă, evitând folosirea foarfecelor pentru a nu da un aspect anti-estetic ramurilor (tăieturile provoacă cicatrici) .


Replantarea

În general, se aplică doar dacă toamna este blândă și caldă. Bonsaiul proaspăt replantat trebuie poziționat la umbră și stropit cu un amestec de apă și substanțe nutritive ce îl ajută să treacă peste stresul suferit. În momentul replantării, rădăcinile nu trebuie tăiate la fel de mult ca și primăvara, deoarece bonsaiul nu mai are timp să își refacă altele noi până la sosirea iernii. Este totuși indicată replantarea la sfârșitul lui septembrie a coniferelor (pini, ienupări etc.).


Aplicarea de îngrășământ

În luna septembrie se poate da îngrășământ pe bază de fosfor și potasiu ce ajută plantele să suporte mai ușor scăderea temperaturilor din timpul iernii. Cantitatea aplicată coniferelor este de obicei cu 50% mai mică decât a celorlalte plante deoarece acestea au o capacitate mai redusă de absorbire a elementelor nutriționale. Ca și regulă generală, nu se da niciodată îngrășământ bonsailor proaspăt replantați, bolnavi, sau abia recoltați din natură!


Reproducerea

În această lună se pot realiza butași cu șanse mari de a face rădăcini comparativ cu cele efectuate în primăvară. Tot acum se pot aduna semințe ce pot fi sădite în primăvara următoare.


Legarea cu sârmă

La sfârșitul lunii se pot lega cu sârmă speciile de pin și brad (conifere, în general).


Tratarea împotriva paraziților

Se poate efectua un tratament preventiv la distanță de 10-12 zile împotriva ciupercilor, folosind produse pe bază de sulf. Totodată, bonsaii trebuie controlați și de alți dăunători pentru a împiedica producerea unor daune mai mari pe parcurs.


Adunarea plantelor din natură

Luna septembrie, în general, este încă o lună caldă, drept pentru care nu este recomandată adunarea plantelor din natură deoarece majoritatea sunt încă active și au încă frunze. Dacă însă dorim cu orice preț să culegem un exemplar anume, atunci trebuie să ne străduim să menținem cât mai mult pământ în jurul rădăcinilor, să poziționăm cât mai repede copacul într-un vas așezat la umbră și să udăm regulat cu apă (nu rece) și substanțe ce ajută la reluarea funcționării aparatului radical. Printre speciile ce pot fi culese în această perioadă se numără: trandafirul, arțarul, mărul, părul, corcodușul, smochinul, caisul, stejarul, etc.

Reclame